vindelnshobbit.blogg.se

Jag är en elev som studerar på allmän kurs, vindelns folkhögskola och den här bloggen var en typ av "examens arbete" angående ämnet rasism. MEN jag har ändrat tema för den så att den är riktad mot min vardag

Nomadskolor och deras "uppgift"

Kategori: Allmänt

Det är ett faktum att samer har varit extremt utsatta för rasism speciellt i Sverige. Ända sen 1600-talet har det funnits speciella skolor för samiska barn. Där jobbade oftast präster och missionärer för att kristna barnen.
 
År 1913 kom nomadskolereformen, detta för att man ansåg att barnen till vandrandesamer inte var lämpade till att gå i samma skola som alla andra och de barn som hade bofasta föräldrar (föräldrarna var inte renskötare) gick i den svenskafolkskolan. Så här gjorde dom för att bevara de "riktiga" samerna och deras renskötsel.
 
Och svenskarnas inblandning i samernas liv har även påverkat det samiska språket. Samiska barn fick inte prata samiska i dom svenska skolorna. I allmänhet så försvann mycket av deras kultur efter att vi liksom stack näsorna i deras affärer. 
 
Idag kan ungdomar med samiskt påbrå välja skolor som lär ut samiska och samiska räknas även som ett svenskt minoritetsspråk